Menü

Hakkımızda - Üyelik Sözleşmesi - Çerez Politikası - Gizlilik Politikası - KVKK Aydınlatma Metni

Dayanışma Nedir? Dayanışmanın Temelleri Nelerdir?27/02/2023

Listiyo Editörü Kübra Köroğlu Kübra Köroğlu

Sadece afet ve kriz zamanlarında değil hayatınızın her döneminde size rehber niteliğinde olacağını umduğumuz bir yazı serisi hazırladık. Serimizin ilk yazısında, zor dönemlerin en önemli unsuru olan “dayanışma” nedir ve hangi temellere dayanır konularına değinerek temel bir giriş sunmayı umuyoruz.

Dayanışma Nedir? Dayanışmanın Temelleri Nelerdir?

Her birimiz insanlık ailesinin bir parçasıyız; hepimiz birbirimize bağlı ve bağımlıyız. Çevremizdeki insanları sevmemizin boyutu ve etkisi ise evrenseldir. Kendimizi başkalarında görmeli ve çözümler için iş birliği yapmalıyız. Dayanışma, “hepimizin her koşulda birlikte” olduğunun ve toplumu güçlendirmenin taahhüdüdür.

"Dayanışma" kelimesinin anlamı "beraberlik"tir. Dayanışma, insanların birbirine yardım etmesi ve birbirini desteklemesi anlamına gelir. Gönüllü, sembolik eylemleri veya maddi yardımları kapsayabilir.

Dayanışmanın Temelleri

Dayanışmanın temelleri, her toplumun tarihine, kültürüne ve geleneklerine saygı duyarak insanlar arasındaki birliği derinleştirme arzusuna dayanır. Birçoğumuz için dayanışma büyük eylemleri çağrıştırır. Halbuki dayanışmanın evrensel bir ölçütü yoktur; yaşlı birine yardım ettiğinizde bile bir dayanışma eylemi gerçekleştirmiş olursunuz.

Dayanışmanın ve dayanışmaya dayalı eylemlerin kalitesi ölçülemez. Bu nedenle, bir toplumun diğerine göre daha fazla dayanışma gösterip göstermediği veya dayanışmanın dünyanın bazı bölgelerinde daha iyi işleyip işlemediği de belirlenemez.

Ayrıca dayanışma çok farklı biçimler alabilir. Bu doğrultuda hareket etmenin tek bir yolu yoktur; ihtiyaca ve duruma göre planlar yapılır. Şeffaflık çok önemlidir, böylece insanlar destekleriyle gerçekten iyi bir şeyler yapıldığını görebilir ve güvende hissederler.

Özellikle kriz zamanlarında koşullar sürekli değişebildiği için öngörülü hareket etmek zordur. Bu nedenle hata yapılabilir ancak bu hatalar açıkça paylaşılmalıdır. Bu, zorunlu olarak alınan bazı kararların halk arasında daha anlayışla karşılanmasına yardımcı olabilir.

Dayanışmanın büyük veya karmaşık olması gerekmez. Gerçek hayattaki dayanışma eylemlerine dalgalar halinde ve sürekli ihtiyaç olacaktır. Örneğin maddi dayanışmanın ön plana çıktığı ya da insanların önce kendilerini düşünerek hareket edecekleri süreçler gelişecektir.

Sonuç olarak dayanışma, tek boyutlu ve sürekli aynı kalan bir olgu değildir. Öncelikler değişebilir, fedakarlık yapılması gerekebilir ve tahmin ettiğinizden çok daha uzun dönemlere yayılabilir.

Bu beraberliğin bir parçası olmak o kadar kolay ki: hemen Listiyo’ya üye olabilir, hazırladığımız koleksiyon listelerinden ilham alarak ihtiyaç listeleri oluşturabilir ve çevrenizle paylaşabilirsiniz.
Liste oluştururken liste türünü "Yardım Listesi" olarak seçmeyi unutmayın.

 

Editör: Ceren Obolenskiy


Ürün Detayları