Menü

Hakkımızda - Üyelik Sözleşmesi - Çerez Politikası - Gizlilik Politikası - KVKK Aydınlatma Metni

Çocuğunuzun Doğum Günü için Hediye Listesi Oluşturmak Kabalık mı, Yoksa Akıllıca Bir Adım mı?18/01/2024

Listiyo Editörü Kübra Köroğlu Kübra Köroğlu

Ah, çocuk doğum günleri! Birbirinden farklı tatlılarla dolu masalar, rengarenk balonlar, yüksek kahkahalar ve neşeleri her yer saran çocuklar… Bu sihirli atmosfer içinde doğum günü partisinin en heyecan verici unsurlarından biri de şüphesiz hediyeler. ...

Çocuğunuzun Doğum Günü için Hediye Listesi Oluşturmak Kabalık mı, Yoksa Akıllıca Bir Adım mı?

Ah, çocuk doğum günleri! Birbirinden farklı tatlılarla dolu masalar, rengarenk balonlar, yüksek kahkahalar ve neşeleri her yer saran çocuklar… Bu sihirli atmosfer içinde doğum günü partisinin en heyecan verici unsurlarından biri de şüphesiz hediyeler. Renkli paketlerin, büyük fiyonkların ve içlerindeki sürprizlerin ardında ebeveynler için bir dizi soru işareti yatıyor. Çocuklar için en uygun doğum günü hediyelerinin seçilmesi, bu özel günün belki de en mühim konularından biri. Ebeveynler, çocuklarının doğum günleri için hediye listesi oluşturup oluşturmama konusunda bir ikilem yaşıyor. Acaba hediye listesi oluşturmak, bu özel günün ruhuna uygun, akıllıca bir adım mı, yoksa görgü kurallarına aykırı bir yaklaşım mı? Bu yeni trend, şu an modern görgü kuralları denizinde yeni bir adacık gibi keşfedilmeyi bekliyor.

Bunu sizin de düşünmenizi istiyorum: Çocuk doğum günleri için hediye listesi yapmak bir görgü kuralları ihlali mi, yoksa gerçekten akıllıca bir adım mı? Belki de tarafınızı seçmeden önce şunları düşünebilirsiniz:

Sadece bu en basit üç konu bile hediye listesi yapmanın akıllıca bir seçim olduğu konusunda beni ikna ediyor. Peki, bu konuda uzmanlar ne diyor?

Manor of Manners'ın sahibi ve Görgü Kuralları Uzmanı Maryanne Parker bu trendin yaygınlaşmasıyla birlikte insanların hediyeleri listeleme konusuna ısınacağına inanıyor. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun doğum günü partisini hazırlarken uğraştığınız şeylerden birinin de davetlilerinizin “Ne alalım?” sorusunu yanıtlamak olduğunu görürsünüz. Yanlış anlaşılmadan ya da ‘görgüsüzlük’ hissine kapılmadan bu soruları yanıtlayabilmenin en güzel yolu bir liste oluşturmak ve onlarla paylaşmak…

İhtiyaçları ve istekleri dengeleyin.

Parker’a göre hediye listesi yapmak bir görgü kuralı ihlali değil. O partiye davet edilen herkes zaten bir hediye almayı planlıyor, sürpriz değil. Bir liste oluşturmak ise hediye verme sürecini basitleştiriyor ve çocuklar için aynı hediyelerin veya zaten sahip oldukları şeylerin alınmasını önlüyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey listeyi yaparken ihtiyaçları ve istekleri dengelemek. Çocuğunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu veya uzun süredir istediği şeyleri listeleyin. Bu şekilde gereksiz ve kullanılmayacak hediyelerin alınmasını önleyebilirsiniz. Evet, Küçük Prens her çocuk için harika bir kitap, ama bir tane yeterli. Aynı kitaptan üç tane olduğunda o hediyeyi iade etmeniz veya başkasına hediye etmeniz gerekir. Bu durum hediye edeni rahatsız hissettirirken hediyenin sahibi için de yeni bir iş çıkması anlamına gelir.

Fiyat aralıklarına dikkat edin.

Today Show'un yaptığı bir ankette katılımcıların %61'inin bir hediye listesi oluşturmanın faydalı olduğuna inandığını belirtti, ancak önemli bir oran olan %32'si ise bunu kötü bulduğunu paylaştı. "Kötü olan kısım, gerçekten çok pahalı veya gösterişli bir hediye istediğimizde ortaya çıkıyor," diye açıklıyor Parker, "ve bu bizim değerlerimize uymuyor." Listeyi bu açıdan da çeşitlendirmek önemli. Her bütçeye uygun seçenekler sunmak, davetlileriniz için rahatlatıcı olacaktır. Ağırlığı uygun fiyatlı seçeneklere vererek listenize birkaç pahalı eğitici set de ekleyebilirsiniz. Davetlilerinizin hediye için harcamak istedikleri bütçe farklılık birbirinden gösterebilir. Büyük ihtimalle anneniz torunu için listeden küçük bir oyuncak seçmek yerine gördüğü en büyük hediyeyi almak isteyecektir.

Listeyi zorunlu kılmayın.

Bir hediye listesi yaptığınızda bunu itici gösterebilecek en kritik unsur, bu listeden seçim yapmanın zorunluğu olduğunun düşünülmesidir. Listeyi davetlileriniz için asla zorunlu kılmayın. Bu hem nezaketsizlik olur hem davetlilerinizin kendi yaratıcılıklarını kullanma isteklerini gölgeleyebilir. “Liste dışına çıkmak serbesttir, sürprizlere bayılırız!" şeklinde küçük bir not her şeyi değiştirebilir.

Peki nasıl yapacaksınız?

İşte en sevdiğim kısma geldik. Çocuğunuzun doğum günü için hediye listesini nasıl yapacaksınız? Bir Excel dosyası göndermek mi? Evet, işinizi sevdiğinizi biliyoruz ama emin olun bu seçim korkunç olur. Telefonunuzun not defterine kaydettiğiniz birkaç linki bir araya getirip paylaşmak mı? Hadi ama, bu konu daha fazla özeni hak ediyor…

Daha basit, modern ve herkes için kolaylaştırıcı bir yol var: Listiyo!

Listiyo üyesi olarak websitesi ya da mobil uygulaması üzerinden çocuğunuzun doğum günü için hediye listesini dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz. Hemen listenize bir isim verin ve dilediğiniz tüm mağazalardan hediye edilebilecek ürünleri listeye ekleyin. Gezindiğiniz online mağazalardan linkle kolayca ekleme yapabilir ya da normal mağazalardan dilediğiniz ürünleri manuel olarak ekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun yaş ve beden bilgilerine göre detaylı bilgi eklemeye izin verdiği için “Listeden bir hediye seçse bile bedenini nereden bilecek?” sorusu üzerine hiç düşünmeyin.

Listiyo’nun nasıl çalıştığını şurada detaylarıyla anlattık, incelemek işinizi kolaylaştırabilir.

Oluşturduğunuz listenin linkini davetlilerinizle paylaşabilir ya da parti davetiyenize linke ulaşılmasını sağlayacak bir qr kod ekleyebilirsiniz. Davetlileriniz bir hediyeyi sizin için satın aldığında listede “Alındı” olarak işaretler ve böylece diğer davetlilerinizin aynı hediyeyi alma ihtimali ortadan kalkar. İşte Listiyo’da işler bu kadar kolay!

Sadece çocuk doğum günü partileri için değil, hediyeleşmenin söz konusu olduğu her durumda Listiyo’yu kullanmak zaman kaybını ve büyük ölçüde enerji tüketimini azaltır. İhtiyaç bazlı hediye vermeyi sağladığı için sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını da teşvik eder. Yani bir hediye listesi oluşturma yaklaşımı, sadece bireysel düzeyde değil, toplumsal ve çevresel düzeyde de önemli katkılar sağlayabilir. Bunları başka bir yazının konusu olarak ilerleyen günlerde detaylandırmayı düşünüyorum.

Konumuza yeniden dönecek olursak eğer, şunu unutmamak gerek, görgü kuralları sürekli değişiyor ve biz de onlarla birlikte evriliyoruz. İster hediye listesi oluşturun ister oluşturmayın, görgü kuralları ve toplumsal beklentiler zamanla değişse de paylaşılan sevgi ve mutluluk daima kalıcıdır.

Peki buraya kadar okuduktan sonra başlangıçtaki soruyu size yöneltmek isterim: Çocuk doğum günleri için hediye listesi yapmak bir kabalık mı, yoksa gerçekten akıllıca bir adım mı? Düşüncelerinizi paylaşmanızı bekliyorum.

Listiyo’dan sevgilerle,


Ürün Detayları