Kübra Köroğlu
Kriz durumlarınlarında planlı ve koordineli olmak yıkıcı etkilerin minimum düzeyde kalmasını sağlayabilir. Bunun için sürekli hazırlıklı olmalıyız. Peki nasıl koordineli oluruz? Cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Kriz durumlarında koordineli olmak, hazırlık, iletişim ve uyum sağlamayı gerektirir. Bu tarz koşullara hazırlanmanıza yardımcı olacak, önem vermeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
Kriz durumlarında koordineli olmanın ilk adımı, bir planınızın olmasıdır. Bu plan, kimin hangi görevlerden sorumlu olduğu, birbirinizle nasıl iletişim kuracağınız ve elinizde hangi kaynakların bulunduğunu bilmek dahil olmak üzere çeşitli bilgiler, önceden belirlenmiş stratejiler ve prosedürler içermelidir.
Öncelikle ele alınması gereken, en kritik eylemleri belirlemelisiniz ve buna göre harekete geçmelisiniz. Bu, var olan koşulların kötüleşmesini önleyebileceğinden hayati önem taşır.
Kriz anlarında etkili iletişim çok önemlidir. Telefon hatları, telsiz veya internet gibi iletişim kanallarının sağlamlığından emin olmalısınız. Bu kanalları kullanırken de basit ve açık bir dil benimsemelisiniz.
Bir kriz durumunda sakin kalmak ve odaklanmak çok önemlidir. Bu, daha iyi kararlar vermenize yardımcı olur ve hata yapma olasılığınızı azaltır.
Kriz durumları tahmin edilemez, bu nedenle olaylara yaklaşımınız, koşullara göre değişebilir ve esnek olmalıdır. Mevcut planınızı gerektiği gibi adapte edebilmeli ve hızlı kararlar alabilmelisiniz.
Krizlere müdahale planlarınızı düzenli olarak uygulamak, gerçek bir kriz meydana geldiğinde daha iyi koordine olmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için bireysel alıştırmalar yapmanın yanı sıra ulusal ve yerel çaplı tatbikatlara da katılmalısınız. Bu tatbikatlar sonucunda da planlarınızı güncel tutmalı ve sürekli iyileştirmelisiniz.
Ülkemizin tarihinde birçok afet ve kriz dönemi bulunuyor. Bu dönemleri analiz edip nelerin iyi yönetildiğini ve nelerin iyileştirilmesi gerektiğini değerlendirmelisiniz. Kendinizi eğitmek, kriz planınızı iyileştirmek ve gelecekteki krizlere hazırlıklı olmak için bu bilgileri kullanmalısınız.
Bu noktalara dikkat ederek, kriz durumlarında koordine olma yeteneğinizi geliştirebilir ve acil durumlarla başa çıkmak için daha hazırlıklı olabilirsiniz.
Hazırlıklı olmanın size en büyük katkısı kendinizi güvende hissetmenizdir. Bunun için her türlü kriz durumu için ayrı ihtiyaç listesi oluşturabilirsiniz. Bu listeleri sürekli güncelleyebilir ve çevrenizle paylaşabilirsiniz. Böylece gerekli olan tüm ürünlere düzenli ve kalıcı bir şekilde Listiyo’dan erişebilirsiniz.
Editör: Ceren Obolenskiy