Kübra Köroğlu
Kitaplar, dünyadaki en kapsamlı bilgi kaynaklarından biridir. Kitap okuma alışkanlığı kazandığınızda, bilgiye erişim konusunda daha yetkin hale gelirsiniz. Bu, yeni konular hakkında bilgi edinmenize ve daha derinlemesine anlayış kazanmanıza yardımcı olur. Yazımızda kitap okuma alışkanlığı kazanmanızı sağlayacak etkili ipuçları bulabilirsiniz.
Kitap okumak edinilebilecek en önemli alışkanlıklardan biridir. Bu, herkesin bildiği ancak bir türlü oluşturamadığı bir disiplin ve düzen gerektiriyor. Amacınız, karmaşık metinler okuyup bir kısmını ezberlemek olmamalı; okumayı alışkanlık haline getirirseniz hem keyif alabilir hem de ufkunuzu genişletebilirsiniz.
Akademik kitaplar okuyup anlamak zorunda değilsiniz. Bir aşk romanı, gerilim veya fantastik türünde kitaplarla başlayabilir, dergi ve gazetelerde de ilginç yazılar bulabilirsiniz.
Peki okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Her şeyden önce bunu istemeli ve kendinize öz disiplin oluşturmalısınız. Bununla birlikte size vereceğimiz ipuçlarıyla çok daha hızlı bir şekilde yol katedebilirsiniz.
Yapılacaklar listenizi kişisel işlerinizle doldurmanın yanı sıra ilginizi çeken kitaplar için bir alışveriş listesi olarak da kullanabilirsiniz. Düzenli bir şekilde listelenmiş kitaplar motivasyonunuzu artırabilir.
Rutinler hayatınızı kolaylaştırır. O yüzden rutin oluştumalı ve bağlı kalmalısınız. Örneğin sabah kahvaltıdan sonra veya akşam yatmadan önce 10-15 dakika kitap okuyarak alışkanlık kazanabilirsiniz. Otobüs, araba ve benzeri araçlarla seyahat etmek de kitap okumak için güzel fırsatlar sunar. Seçtiğiniz kitaplar için günler belirleyerek de haftalık rutinlere adım atabilirsiniz.
Bu konudaki önemli şey, sadece gerçekten istediğinizi okumanızdır! Canınız isterse roman, isterse bir çizgi roman okuyun. Gerçekten sevdiğiniz ve ilgilendiğiniz kitapları okumak, okumayı bir yük olmaktan çıkarıp zevk vermeye başlayacaktır. Bunun için adı veya kapağı ilginizi çeken kitaplardan bir liste yapıp, her kitaptan birazcık okuyarak sevdiğiniz türü belirleyebilir ve buradan ilerleyebilirsiniz.
Popüler olan ve herkesin “Kesinlikle okumalısın,” dediği kitapları okumak zorunda değilsiniz. Okumak övünülecek bir hobi değil, eğlenceli ve ufuk açıcı bir aktivite olmalıdır. Beklentinizin aksine bir kitabı beğenmediyseniz, bitirmek için kendinizi zorlamayın. Bu motivasyonunuzu kıracaktır. Sevmediğiniz kitabı bağışlayın ve yenisine başlayın.
Klasiklerden beşinci kitabınıza başlayıp sıkıldıysanız, kitabınızı değiştirin. Yeni bir tür deneyin veya bir dergi okuyun. Okumanın en güzel yanı, dünyasının sonsuz olmasıdır! Aynı yazardan veya türden art arda onlarca kitap okumaya çalışmayın, sürekli keşfedin!
Bir ayda bir kitap okumak için günde on dakika yeterlidir. Bu, kalıcı bir okuma alışkanlığı kazanmak için yeterli olmayabilir ancak küçük adımlarla başlamak ve devam etmek, hiç okumamaktan onlarca kat iyidir. Günde buna ayıracak on dakikanız olmadığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Telefonunuzda bir video izlemek yerine mobil bir uygulamada iki sayfa okusanız bile gelişmiş sayılırsanız.
Böylece birçok kitaba her zaman, her yerde ulaşabilirsiniz. Yeni bir kitap satın almak istiyorsanız, bunu sadece birkaç saniye içinde yapabilirsiniz. Yani yanınızda kitap olmaması mazeret sayılmaz! Ek olarak, e-kitaplar biraz daha ucuzdur. E-kitap okuyucusu satın almak zorunda bile değilsiniz, akıllı telefonunuz bile yeterli!
Çantanızda her daim bir kitap olmalı. On dakikalık boş zamanınız olabilir ve bu zamanı kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz. Otobüste, birini beklerken ya da servis kuyruğunda, kitap okumak için her fırsatı değerlendirin.
Her kitabı satın almak zorunda değilsiniz. Arkadaşlarınızla kitap değiş tokuşu yapabilir ya da en yakın kütüphaneye gidebilirsiniz. İkinci el kitaplar da oldukça uygun fiyatlıdır ve ara vermeden kitap okumanıza yardımcı olabilirler.
Yavaş yavaş başlayarak sizi okumaktan alıkoyan küçük engelleri ortadan kaldırabilir, dünyanın en faydalı alışkanlığı olan kitap okuma alışkanlığını zamanla kazanabilirsiniz.
Editör: Ceren Obolenskiy