Menü

Hakkımızda - Üyelik Sözleşmesi - Çerez Politikası - Gizlilik Politikası - KVKK Aydınlatma Metni

Evden Çalışırken Dengeyi Yakalayın06/01/2023

Listiyo Editörü Kübra Köroğlu Kübra Köroğlu

Evde bir çalışma alanı oluşturmak ve denge kurmak, iş verimliliğinizi artırmak açısından önemlidir. Yazımızda evden çalışmanızı daha kolay hale getirecek, stresinizi azaltacak ve hedeflerinize ulaşmanıza yardım edecek önemli ipuçları bulabilirsiniz.

Evden Çalışırken Dengeyi Yakalayın

Evden çalışmanın, esnek çalışma saatlerine sahip olmanız ve ailenize daha fazla zaman ayırabilmeniz gibi birçok avantajı vardır. Burada aklınıza şöyle bir soru gelebilir: Tabletimde eğlenceli bir video izlemek veya yıkanacak çamaşırlar birikmişken nasıl verimli çalışabilir ve evimin konforunun tadını çıkarabilirim?

Vereceğimiz basit ancak etkili ipuçları ile zaman içinde yalnızca profesyonel hayatınızdaki üretkenliğinizi değil, ruhsal ve fiziksel motivasyonunuzu da artıracak yeni alışkanlıklar geliştirebilirsiniz. Evden çalışmak, saatlerce bilgisayar başında oturmak anlamına gelmiyor!

Sabahları Kendinize Ayırın

Verimlilik günün belli bir saatinde aniden ortaya çıkan bir şey değildir. Uyanır uyanmaz dinlenmiş bir zihinle işe başlayamayabilirsiniz. İster bir fincan kahve hazırlamak, isterseniz hızlı bir esneme yapmakla başlayın, sağlıklı bir sabah rutini oluşturmanız kendinizi ve işinizi düzenli tutmak için gereken en önemli noktalardan biridir.

Etkili bir sabah rutini size gün için enerji vermeli ve ev-ofisinizde en iyi şekilde çalışmanız için size ilham vermelidir. Herkesin sabah rutini farklıdır, bununla birlikte genel bir başlangıç yapmak için şunları deneyebilirsiniz:

1. Yoga, esneme egzersizleri veya kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.

2. Kendinize sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak için zaman ayırabilirsiniz.

3. Zihniniz doluysa aklınızdaki kağıda dökerek rahatlayabilirsiniz.

Yapacaklarınızı Düzenleyin

Hepimiz kişisel yapılacaklar listeleri hazırlarız ve bir işi bitirmek bizi oldukça motive eder. Aynı durum iş hayatında da geçerlidir. Bir yapılacaklar listesi oluşturmak, o işi organize etmenizi ve öncelikleri görmenizi sağlar. 

İşiniz için halihazırda bir yapılacaklar listeniz yoksa, aşağıdaki adımlarla başlayabilirsiniz:

1. Gelecek hafta için yapacaklarınızı yazın. Tüm görevlerinizi tek bir yerde listeleyin, bunun için bir ajanda ya da çevrimiçi programlar kullanabilirsiniz.

2. Önce hangi görevlerin tamamlanması gerektiğini belirleyin. Bunlar, diğer görevler onlara bağlı olduğu veya iş arkadaşlarınızın kendi iş akışlarına doğrudan katkıda bulunduğu için daha önemli olabilirler. Böylelikle o haftaki ana hedeflerinizi belirlemiş olursunuz! 

3. Ana hedefleriniz, listenizin en başında yer almalıdır. İster sabah ilk iş olarak bakın, isterseniz öğleden sonraya bırakın, bu noktalar hiçbir şeyi unutmamak için o gün tamamlanması gereken görevlere genel bir bakış attığınızda dikkatinizi çekmelidir. 

4. Tamamlanan her görevi işaretleyin. Böylece kalabalık bir listeden kurtulmuş olursunuz. Ayrıca yapılacaklar listenizi kontrolde tutmak, o gün hangi işleri bitirdiğinizi gösterir ve ilerideki görevlerinize dair net bir yol haritası sunar.

Dikkat Dağıtıcıları Engelleyin

Dikkatimiz özellikle çalışırken dağılmaya daha meyillidir. Kim bilgisayarından kalkıp biraz uzanmak veya hava güneşliyse dışarı çıkmak istemez ki? Neyse ki bunu kontrol etmenizin birkaç yolu bulunuyor. Evden çalışırken bu üç öneriyi uygulamaya çalışın:

1. Mümkünse çalışırken kapıyı kapatabileceğiniz bir odanız yani ofisiniz olsun. Yatak odanızda çalışmamaya özen gösterin.

2. Çevredeki gürültünün sizi etkilememesi için gürültü önleyici kulaklıklar kullanın.

3. Evdekilere çalışma saatlerinde sessizliğe ihtiyacınız olduğunu açıkça anlatın.

Her üç yöntem de dikkat dağıtıcı unsurları azaltmanıza ve işinizi zamanında bitirmenize yardımcı olacaktır.

Çalışma Arkadaşlarınızdan Kopmayın

Çalışma arkadaşlarınızla iletişiminiz azaldığında, kendinizi ve onları motive etmek çok daha zor olabilir. Bu nedenle, ekip üyelerinizle mümkün olduğunca sık iletişim kurmaya ve iş birliği yapmaya çalışın.

Bunun için çevrimiçi kısa görüşmeler yapabilir veya haftanın belirli günlerinde ofiste buluşabilirsiniz.

Molalar Vermeyi Unutmayın

Evden çalışmak, net olmayan çalışma saatleri veya gün boyu süren çevrimiçi toplantıları da içeriyor. Bilgisayar başında ise zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark etmemek oldukça doğal. 

Gününüzü veya haftanızı, e-postanızı kontrol edebileceğiniz veya projeler üzerinde çalışabileceğiniz yönetilebilir parçalara bölün. Bu süreler arasında da molalar verin. Mola vermeyi unutmamak için telefonunuzda alarmlar kurabilir veya bilgisayarınızda hatırlatıcılar oluşturabilirsiniz.

Bu molalarda masadan kalkmayı, esneme yapmayı ve hareket etmeyi ihmal etmeyin. Hatta kısa ve tempolu bir yürüyüşle zihninizi boşaltabilir ve yenilenmiş bir şekilde işinize geri dönebilirsiniz. Temiz hava almak zihninizi berraklaştıracak ve döndüğünüzde önemli işlere odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

 

Editör: Ceren Obolenskiy


Ürün Detayları