Menü

Hakkımızda - Üyelik Sözleşmesi - Çerez Politikası - Gizlilik Politikası - KVKK Aydınlatma Metni

Destek Olurken Öncelikler Nasıl Belirlenir?28/02/2023

Listiyo Editörü Kübra Köroğlu Kübra Köroğlu

Zor zamanlarda ihtiyacı olanlara doğru desteklerde bulunmak, yardımların kendisi kadar önemli. Bu nedenle bazı önemli noktalara dikkat ederek öncelikleri belirlemeli ve desteklerinizi bunlara göre planlamalısınız. Bu yazımızdaki ipuçlarına dikkat ederek bilinçli destekçiler olmanın altın kurallarını öğrenebilirsiniz.

Destek Olurken Öncelikler Nasıl Belirlenir?

Bir afet dönemindeki dayanışma, yapılacak destekleklerle güçlenir. Siviller olarak toplumun büyük bir çoğunluğunu oluşturan bizler de olaylardan etkilenenlere paha biçilemez desteklerde bulunabiliriz. Bunun için önceliklerin belirlenmesi, yardımın mümkün olan en etkili şekilde ulaşması için oldukça önemlidir. İşte bu öncelikleri belirlemenizi kolaylaştıracak bazı ipuçları:

Önce Güvenlik

Her zaman kendi ve çevrenizdekilerin güvenliğine öncelik verin. Destek sağlamaya başlamadan önce, yaşadığınız bölgenin güvenli ve emniyetli olduğundan emin olun ve acil durum müdahale ekipleri tarafından sağlanan tüm talimatları veya yönergeleri izleyin.

Acil İhtiyaçları Belirleyin

Durumu değerlendirin ve afetten etkilenenlerin en acil ihtiyaçlarını belirleyin. Bu, tıbbi yardım sağlamayı, yiyecek ve su dağıtmayı veya yerinden edilmiş kişilere barınak sağlamayı içerebilir. Bu ihtiyaçlara televizyonlarda yapılan yayınlardan, sosyal medya kanallarından ve resmi sitelerden ulaşabilirsiniz.

Yetkililerle Çalışın

Çabalarınızın öncelikler ve ihtiyaçlar ile uyumlu olması için yetkililer ve afet müdahale kuruluşları ile iletişimde olmanız ve onlarla uyumlu bir şekilde çalışmanız önemlidir.

Mevcut Kaynakları Kullanın

Yerel topluluklar, sosyal medya ağları ve resmi internet siteleri dahil olmak üzere ulaşabildiğiniz en kolay kaynakları kullanın. Bu, en acil ihtiyaçları belirlemenize ve etkili bir şekilde destek olmanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Esnek Olun

Koşullar geliştikçe öncelikler değişebilir, bu nedenle esnek olmanız ve çabalarınızı buna göre uyarlamanız önemlidir.

Afetler sırasında destek sağlarken ihtiyaçları değerlendirerek, mevcut kaynakları belirleyerek, aciliyete göre öncelik sırasına koyarak, savunmasız nüfusları göz önünde bulundurarak ve yetkili yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışarak önceliklerinizi belirleyebilirsiniz. Bu, afetten etkilenenlerin yaralarını sarmada olan katkınızın en etkili düzeyde olmasını sağlayabilir.

Önceliklerin listelenmesi, afetlere yapılan desteklerin düzenli ve doğru olmasını sağlar. Listiyo’da ihtiyaç listeleri hazırlayarak her ihtiyaca yönelik kalemleri tek bir platformda toplayabilir ve en uygun kaynaklardan kolayca temin edebilirsiniz.

 

Editör: Ceren Obolenskiy


Ürün Detayları